Saturday, June 12, 2010

Thank You For Coming...

Thanks to 'you guys' for coming and visiting us... Hope u enjoyed your weekend here as much as we enjoyed u guys being here...
(walaupon cam dah lambat sgt baru nak pos... tapi nak pos gak... to show that we really appreciate the visit)

(Thanks to: Awis, Sepul, Zaki, Anuar, Zarul, Hafis, Ajmal)


Wednesday, May 26, 2010

Day 12 (22 May 2010) – Berjalan2 lagi..

Pagi ni tibe lah hari yg di nantikan. Bermulalah one day trip kami; Rafflesia discovery, gi tempat Orang Asli, Gunung Brinchang, BOH valley, n paling best “Mossy Forest”.

Kitorg start gi tempat agent tu dlm kol 8.45 pagi. Pastu briefing sikit from Tour Guide die dlm kol 9.10 camtu n pastu kitorg start bergerak.

Sume skali ade 14 org termasuk kitorg n kitorg bertige je la melayu tunggal, yg lain cine n org putih. Tapi, best je sebab diorg ni memang friendly.


Melemparkan senyuman n trademark "adilah" sebelum berangkat

Okla, first skali kitorg gi tengok bunga Rafflesia, bunga yg sgt2 jrg di jumpai, tapi ade plak kat Cameron ni tak pasal2. First time naik 4WD yg hebat gile ni memang satu experience yg tak leh lupe n menarik. Tapi rase2nye skali je kot nak naik bende tu..huhu.

Nak gi tengok bunge tu punye la susah. Sebab, bunge2 camnie memang dok kat tempat tinggi above 200 m. Mase nak naik gunung ni sikit mase tu, naik pakai kete 4WD tu je, tak sangka gile kete ni leh naik gunung dgn jalan2 yg berlumpur lagi. Ni lah experience yg hebat gile tu, sampai sakit2 belakang aku.


Sam kagum gile tengok Land Rover naik bukit

Walaupon jalan horror, Land Rover tetap rempuh dgn stabil...

Sempat bergaya dalam hutan, sebelum termengah2 selepas nie..

Air sungai yg sejuk gel...

Still dalam utan berlatar blakangkan waterfall..

Tour guide ni ckp, smakin tinggi bunge die semakin kecil. Ade byk jenis spesis bunge rafflesia. Lagisatu, bunge ni amik mase selame mase 5 ½ years utk bloom, pastu bile dah bloom leh tahan selame 7 hari sahaje. Memang sgt2 bertuah kitorg dapat tgok bunga yg pelik ni, salah satu ciptaan Allah yg Maha kuasa. Mase kitorg gi ni, bunge tu dah bloom ari ke-2, so cam freshly bloom la konon2nye.

Tau tak korg yg bunge ni asal2 nye dari golongan mushroom, sebab die tumbuh kat vines pokok2, pastu once die besar n bloom die terus jadi golongan bunge yg memang complete dgn nectar etc yg bunge ade. Subhanallah, sgt2 kagum.


Bunge Rafflesia, kagum kejap dapat tgok... takyah nak gi Sabah ye El..

Bergambar dalam perjalanan kuar utan

Pas abis je tangkap2 gambar bunge tu (memang worth it berjalan jauh gile dlm utan n naik gunung tu), kitorg berangkat keluar n gi ke next journey; Perkampungan org asli.

Kat sini, ade demonstrasi meniup sumpit Org Asli... haha kelakar gile. Tapi sume org dapat peluang utk menyumpit n jadi org asli kejap.


Fazwan menyimpan bakat besar sebenarnye...

Tengok OA main dam...(ape yg speselnye??)

Rumah OA... Cantik utk di ambil gambar... nak dok kat situ?? pk 2 kali gak...

Adik2 Orang Asli yg macam tak paham ape yg sedang berlaku

Next, kitorg singgah jap kat BOH Tea plantation, Sg Palas. Yg org kat sini ckp cantik gile tu. Tengok sikit cantik sgt ke tak.. datang2 je, Masyaallah, memang cantik gel, lagi cantik n besar dari yg kitorg dah gi sebelum ni yg kat Bharat tu. Kat sini, kejap je, lagi pon memang takde ape pon nak buat kan.

First2, ade tour ke kilang BOH nie, Tour Guide die yg ckp English taknak kalah, walaupon hanye bermuke OA (memang kagum).

Pemandangan Teh Valley... mmg mcm dlm alam fantasi...

Tangkap mane2 sudut pon still cantik... bangunan tu tempat minum2 die...


Nun..puncaknye...

Sam membeli belah Teh2 yg ade kat sini..


Pas tour tu, kitorg tangkap2 gambar yg cantik2 ni n gi shopping teh kat kedai die tu n pastu gi tempat seterusnye; Gunung Brinchang

Kat atas ni memang sejuk gile, kabus merate2. Pastu tu ade menara yg kitorg leh naik. Kabus sesaje huhu.. Tour guide ni ckp kalau langit tak cloudy sgt, maybe kitorg leh dpt tgok Selat Melaka from menara tu, tapi waktu tu memang cloudy n sejuk so, memang takleh nak buat ape. Tangkap je la gambar kat situ.


Pemandangan dari puncak Gunung Berinchang

Finally, last trip kitorg yg merupekan main event die sebenarnye...”Mossy Forest” or Hutan berlumut. Tour guide tu ckp, forest ni rupe die ala2 dlm Lord of the Ring. Penuh je lumut merate2 memang cantik gile you alz.

Mossy Forest terjadi sebab hutan ni memang sentiase lembab 365 days, di sebabkan awan yg bergerak masuk n keluar melembabkan keadaan hutan. Sesuai dgn pertumbuhan lumut. So disebabkan keadaan suhu yg sejuk lagi, plus lembab sepanjang mase, this forest takde kehidupan yg leh hidup kat dalam die, n sebab tu hutan nie silent gile, tak dgr ape2 punyi binatang pon. Kitorg punye suare je yg dgr.

Kitorg pon ape lagi, memang taknak lepaskan peluang bergambar2 yg tak nak kalah kat dalam hutan nie. Yang hanye ade di Cameron Highland. Tapi for Sam, die dpt lagi satu kenangan extra kat dlm utan nie...

Macam dalam Lord of The Ring tak??

This is so very true... mmg cantik hutan nie...

cahaya di sebalik wajah....


Abis je sume2 nie, kitorg bergambar bersame member2 yg join trip ni sekali dgn tour guide die n pastu kitorg balik ke Tanah Rata balik.


Ni la group kitorg se kereta... very friendly...

Group photo... to be remembered forever.....

Ni la kenangan extra for Sam yg dimaksudkan...

Memang kenangan satu hari yg takleh lupe, segala yg kitorg plan dulu2 dah jadi kenyataan di tambah dgn group tour yg sempoi n best gile, menambah” best” kan lagi trip kitorg nie...

Monday, May 24, 2010

Day 11 (21 May 2010) – Kuar Minum with Dr Mahesh n Team MAs

Hari ni merupekan hari jumaat kami yg kedua kat sini, rase cam cepat je mase berlalu. Hari ni rasenye takde la sgt perkara yg menarik berlaku. Pagi kitorg follow round dgn Dr Mahesh n pastu kitorg gi lunch n gi smyg jumaat kat masjid yg kat atas bukit tu.

Petang balik n rehat2kan sikit badan sampai ke petang. Dalam kol 5 lebih camtu kitorg kuar dah gi carik agent for kitorg punye trip esok. Haha, nak tau kitorg nak gi mane plak tunggu ari esok ek. Memang tak sabar gile rasenye.

Pas abis selesai sume, kitorg gi jalan2 carik makan kat Pasar Malam Brinchang. Kat pasar malam ni, ade satu kuih, diorg panggil kuih brinchang, aku suke gile kuih ni, tiap kali pegi memang tak pernah missed kot beli. Rupe die cam apam balik kecik, tapi lain sebenarnye, rase die pon lain, ade inti kaya n kelapa. Due2 sedap. Cam addicted plak.

Ni la Kuih brinchang nye... sedap gel...

Balik, kitorg makan2 n pastu gi wad cari case2 malnutrition for kitorg punye case study. Dapatla, satu case.

Sambil2 belek2 case note, tibe2 Dr Mahesh sampai. Sebab Dr Mahesh on call malam tu, so die kene tgok patient. Ade satu kes NNJ kat wad utk Dr tengok. Malam tu dapatla kitorg belajar pasal NNJ sikit.

Pas abis je round dgn Dr Mahesh, Dr ajak gi casualty. Kat sini, Dr buat teaching for MAs n kite2 org sekali. Best gile, aku tak penah tgok Dr yg mempunyai effort yg sgt tinggi utk mengajar staff2 diorg. Tak kire MA or staff nurse, sume dr ajar. Bende2 medical yg basic2 diorg tau, pasal disease pon diorg tau gak sikit2, camne nak interpret lab result.

Diorg ni siap ade buku round lagi, dalam tu ade sume perkare2 yg di ajar setiap ari. Lagi pon akak2 nurse n abg2 MA ni memang suke nak belajar. Dr Mahesh kate penting, sebab diorg ni first line, patient akan jumpe diorg dulu, so any simple2 case takyah nak kene panggil Dr sepanjang mase, Dr kat district dah la tak ramai, pastu sibuk lak tu so, ni antara inisiatif utk melancarkan keje.

Pas abis je teaching, Dr ajak kitorg gi minum kat Orchid, sembang2 tak tentu pasal n pastu kitorg balik tido.

Sunday, May 23, 2010

Day 10 (20 May 2010) – Ke PKD Cameron Highland

Hari ni cam biase kitorg follow ward round Dr Mahesh yg everyday u’ll find it interesting n different. Yg lainnye kat wad ari ni, aku kene buat PR yg dah lame tak buat tapi tak pasal2 kene buat secare mengejut, n bukan itu sahaje, di tambah lagi dgn memasukkan Ravine Enema ke anus patient lagi... (tak tau la nak ckp good or bad experience, ape2 pun still interesting). Pas abis je round kitorg mintak izin Dr Mahesh for kuar sebab kitorg ade hal yg kene uruskan kat PKD.

Ni la PKD Cameron Highland... walaupon kecik, tapi staff2nye berjiwa besar...

PKD kat sini biase je, kecil sahaje. Tapi, yg pastinye org2 kat sini tetap ramah n mesra. Kitorg datang PKD arini sebenarnye first nak arrange dgn org PKD pasal kitorg nak join mobile team diorg masuk POS orang asli. Kitorg di sambut dgn baik sekali, cam takde byk persoalan pon, kat sini kitorg mcm dah di anggap betul2 macam Dr, rase segan gile plak.

Pas abis je hal2 nak deal pasal mobile team tu, kitorg pon teruskan dgn agenda yg seterusnye kat PKD tu iaitu berjumpe dgn Pegawai KZM utk dapatkan segala serba serbi maklumat n data pasal malnutrition in children kat sini.

Pegawai KZM ni mmg ramah. Orgnye kecil molek, ckp dgn lemah lembut dan yakin. Sekejap je kitorg develop rapport dgn die, sebab akak ni mmg friendly (tak tau la akak ke tidak, ntah2 sebaya je). Banyak gak la maklumat yg kitorg dapat, rasenye mencukupi lah utk research kitorg yg mini nie.

Habis sume dokumen2 akak yg comel ni kuarkan

Pastu, kitorg gi makan kat Gerai pilihan kami “Gerai Zainab Sam”, makcik yg bermuke suci... makanan die Ya Allah sedapnye, pastu murah sgt2, ulang lagi skali ek.. MURAH SGT2.. aritu lunch aku makan nasi separuh, daging masak kicap yg best, pastu dgn sayur pucuk paku (dgn amount yg agak byk gak), sumenye just RM3 je, plus dgn air limau ais RM 1, sume skali RM4.

Memang best sgt, semoga gerai makcik Zainab Sam di berkati n di murahkan lagi rezeki.

Pastu kitorg balik, tapi aku stop kat hospital utk surf internet utk mengupdatekan blog ni, (sorila kalo blog ni cam ntah ape2 n tak paham.. tak reti tulis sgt sebenarnye, mengarut tu pandai la..hihi).

Mengupdate2 sampai ke pukul 3 lebih sikit, sam n fazwan gi relek2 kat umah (tido kot). Sampai je umah aku pon join diorg tido skali sampai ke petang jam 6.30.

Malam tu pas maghrib kitorg gi dinner, kali ni kat “Selera Kelate” Taman Royal Lily (selepas di recommend kat oleh seseorg). Tempat die takde la cantik sgt, pastu kitorg tunggu lame sgt2 nak dpt makanan tu. Tapi, selamat sedap. Sam n Fazwan memilih Nasi Goreng selere Kelate n aku makan Nasi Goreng Sardin. Sedap tu sedap tapi, sebab lame sgt mmg ade sedikit geram la.

Maybe sebab kitorg ade keje lagi nak buat malam tu so, mmg tak sesuai utk go for makanan yg kene tunggu lame2 nie. Maybe next time mase kitorg pon cam dah takde ape keje nak buat, kalo nak try lagi skali makan kat situ (ari tu sam tgok tom yam die mcm sedap sebab pekat menyelerakan) boleh la kot.

Sam yg masih menunggu...

Nasi Goreng Kelate, RM 6

Pas abis makan, gi hospital clerk case baru n seperti biase di akhiri dgn lepak-lepaking kat Taman Maut utk surf tenet n then dah mcm lewat sikit balik umah n terus tido pas solat isyak..

Day 9 (19 May 2010) – Makan2 yg Heavenly heaven

Pagi ni cam biase kitorg follow round Dr Mahesh yg memang best giler. Pastu, petang pulak kitorg ade teaching dgn Dr Chua pasal Malnutrition. Rasenye, arini memang ari yg agak memenatkan bagi kami bertiga. Abis je teaching, kitorg ade nak kene jumpe Dr Marhanim sebab nak diskus macam2 hal, especially pasal aktiviti yg kitorg proposed nak buat termasuk ngan case study tu skali la.

Sampai je kat opis Dr Mahanim, diorg cakap Dr, ade kat dalam bilik CME, ade kursus SPP (lebih kurang soft skill la) di kalangan staff2 hospital kat sini. Kitorng pon masuk je la dalam bilik CME tu, tgok ape yg diorg buat.

Masuk2 je,rupe2nye, diorg ade cam pertandingan buat sketsa, among groups yg dah dibahagikan yg join kursus tu la. Tapi, meamang best gak la tgok diorg punye sketsa, di tambah2 lagi dgn komen2 juri yg ala juri AF tu. Pastu, ade sesi fotografi, tak pasal2 kitorg diajak join bergambar sekali, walaupon tak ikut pon kursus tue.

Abis je bergambar, kitorang pon jumpe Dr Marhanim. Dr pon cam tau je kitorg nak jumpe die. Dr suh kitorg ikut die skali turun bawah. Kitorg pon tak tau Dr nak bawak kitorg gi mane, just ikut je la, sebab nak settlekan sume nye kalo boleh ari nie.

Rupe2nye, kitorg di bawak ke OPD. Dr nak kene bagi taklimat pasal pertandingan Kaunter peringkat negeri Pahang kepada staff2 yg terlibat. Memang kelakar la Dr Mahanim nie bile bercakap, memang friendly orgnye, dgn staff2 pon cam dekat je rase.

Kitorg just dengar je la taklimat yg Dr bagi tu. Abis je taklimat, sampaila giliran kitorg utk berdiskus dgn dr. Dr agree je dgn ape yg kitorg buat n just suh kitorg anta salinan report yg akan kitorg buat kat die. Hal2 cam nak berurusan dgn PKD, nak masuk POS orang asli, sumenye memang senang je. Sebab Dr pon pengarah PKD gak. Lepas tu, kitorg bincang dgn Dr pasal kitorg nak balik awal pon, Dr okay jah. Memang best la Dr Mahanim. Memang cool gile.

Pas abis diskus2 tu, ade jamuan rupenye. Jamuan ari jadi some staffs kat sini, diorg buat skali. Makanannye, heaven skali. Kitorg makan pulut kuning, dgn rendang ayam, cocktail buah2an, dgn kuih2 lagi, ade kek coklat lagi, bersame strawberry (memang takleh tinggal). Sgt2 kenyang aku petang tu.

So, kitorg dah save budget for dinner dah. Memang beruntung skali mase tu.

Ni la besday boy n girls nye

Kek yg mesti kene ade strawberry..haha

Ni la makanan ku... kenyang sampai kembung perut..

Tengok muke Sam pon dah tau sedap kan..hehe..

Walaupon sgt2 lapar, masih berkeadaan sopan santun...

Malamnye, kitorg gi hospital balik. Tgok case2 baru n follow Dr Mahesh buat night review. Sekejap je la. Sebab lagi pon cam penat sikit. Tapi, sebelum balik as usual kitorg singgah jap kat Taman Maut tu utk surf2 internet jap. Updatekan blog n FB pastu balik tido...

Semakin hari semakin baik... tunggu kitorg punye aktiviti2 lain yg menarik samada yg dlm hospital atau pon di luar hospital ataupun di luar jangkaan....

Thursday, May 20, 2010

Day 8 (18 May 2010) - Taman Maut

Pagi ni dgn perasaan yg berkobar2, kitorg gi wad, bersedia utk follow round Dr Mahesh, dan juge bersedia dgn ape yg akan bakal berlaku.

Aku gi jage wad lelaki, Sam n Fazwan gi tunggu kat wad perempuan. Sampai je kat wad lelaki tu, aku tgok sume staff2 nurse sibuk gile study, study ape entah. Rupenye diorg tgh stadi pasal patient2 yg diorg jage, siap ade nota lagi, memang respect la nurse2 kat sini. Aku pon, stadi same2 ngan nurse, best gile leh diskus2 pasal disease dgn diorg, cam buat stadi group lak, haha. Sambil2 tu, aku tgok gak progress patient aku n examine2 sikit patient tue, taknak buang mase la kononnye..chewah.

Tunggu punye tunggu, aku dapat miskol from fazwan, yg mane aku rase tu alarm sign yg Dr Mahesh dah start buat round kat wad diorg.

Aku pon turun bawah, gi wad pompuan. Tgok Fazwan dah tgh present satu kes, banyak gak la Dr tanye2, tapi Alhamdulillah, dapatla gak jawab. Nurse kat sini mmg terer la. Sbb dr Mahesh sgt suka ajar. Not even medical student, nurse, MA n PPK pun dia ajar kot. Huhu. Masa round Dr Mahesh suh one of them interpret FBC result. Fuh, akak nurse tu siap leh ckp “this patient is having hypochromic microcytic anemia and the diff diagnosis is iron deficiency anemia or thalassemia”. Haaa..terer x?? Ktorg cam terkejut gakla. Mcm2 gakla dr Mahesh tny dorg ms round. Sambil2 ajar ktorg, dr Mahesh ajar nurse2 jugak.

Bagus gile Dr Mahesh ni, die memang nak bagi sume org belajar, tak kisah u ni nurse ke dr ke, MA ke.. sume die akan ajar.

Rase cam amat gembire sgt2 bile round dgn Dr Mahesh, byk gile dpt belaja, lagi satu patient pon tak ramai, so leh focus on each patient tu lame2 sikit.

Tapi, round dgn Dr Mahesh sampai separuh jalan je, sebab Dr ade hal nak kene gi hosp Ipoh lak antar patient. So, kitorg pon stop gak and buat keje lain.

Keje yg kitorg buat, tak lain tak bukan pasal research kitorg tu la. Print n Photostat segala2 bagai bende. Pas abis sume keje tu, kitorg gi beli lunch n makan kat umah n berehat sampai ke petang.

Ari ni best gile, sebab petang tu, aku dapat join kumpulan cikgu2 main volley kat bawah, so takdela bosan sgt hari2 petang aku. Taknakla terperap je kat bilik tiap ari. Tapi, walaupon bermain, memang takde peluh langsung, sebab cuace yg sgt2 sejuk, aku rase cam main kat north pole plak (haha, exaggeration).

Malam tu, cam biase kitorg kuar dinner. Kali ni kat Marrybrown Tanah Rata. Pas makan, kitorang gi hospital clerk case2 baru or tgok progress patient kat wad. (wah, rajinnye budak2 ni sekarang), bukan ape, sebab taknak dpt bad impression from Dr Mahesh yg cam cool tu, taknak ape yg die dah bagi kitorg take for granted, so at least kitorg buat yg terbaik utk menjage hati sume org kat hospital nie.

Hari2 kitorg dah semakin hari semakin baik, rase cam hidup semakin bermakna, Sam pun dah tak jadi nak bunuh diri lagi sekali.. n kitorg harap ia akan berterusan camnie selalu, tak harap pun kalo nak lagi baik, tapi kalau Tuhan nak bagi lebih baik, Alhamdulillah, sgt2 bersyukur...

Malam ni gak, pas abis clerk2 sume case termasuk case malnutrition yg kitorg nak buat case study tu, kitorg cam biase gi lepak kat “markas” gerakan kitorg kat “RADICARE” tue, utk bersurfing2 internet kat situ.

Tibe2, datang plak CC (Chief Clerk, take note ok sume, nanti org tanye tak tau plak CC tu ape) cite yg bukan2 kat kitorg.

Tau tak ape yg die cite kat kitorg, yg cite2 tak sedap dgr, dan ade rase2 seram sikit..huhu. Memang taknak dengar pon, tapi over plak CC tu nak cite gak, dah la semalam aku jalan sorg2 balik lalu sebelah bilik mayat tu.. (tak nak ingat lagi). So, kali ni menambah2 lagi la rase takut (biasela manusia, Allah letakkan perasaan takut, tapi jgn berlebih2, letakkan perasaan takut itu hanya pada Allah). Nak bagi tambah seram lagi, tempat yg cantik yg kitorg selalu lepak malam2 tu diorg gelar “Taman Maut”.. huhu. Adela cite di sebaliknye, taknak cite lebih2 ok.

Tapi, sebagai manusia yg lemah.. kami balik terus merancang plan utk memastikan kehidupan keluarga yg selamat. Kitorg pon terus, menyusun atur perabot n katil, supaya kitorg leh tido skali. Memang kelakar gile kalo nak di pikirkan.

Bilik aku, terus berubah menjadi cam “sware” (tempat kawan2 pompuan tido ramai2 utk bersembang2 yg tak tentu pasal)... tapi, ini semua sebenarnye utk mendekatkan ukhwah dan berkongsi masalah kawan2 sebenarnye... lame lagi kitorg kat sini, taknak jadi ape2 yg akan melemahkan semangat diantara kami bertiga. Bertepatan dgn tema yg selalu kitorg gunekan di kala salah satu atau kitorg di timpa ape2 dugaan..” ape2 pon yg terjadi, we will stay together”...


Bilikku sebelum....

Selepas mendengar cerita itu... ia berubah menjadi... bilik ukhwah..

So, malam tu kitorg tido skali... sebab “we will stay together” punye pasal.... hehe

Day 7 (19 Mei 2010) – Kegembiraan Pertama

Hari ni, kitorg kembali kepada rutin sedia kala, dgn bangun pagi n bersiap2 utk ke hospital utk menghadapi ape2 outcome yg tak pasti. Sebab, kitorg dah plan nak buat case study tu, so kitorg gi la cari case2 malnutrition kat wad paeds tu, dan dgn semngat waja dan yakin mewar2kan kepada semua org yg kitorg nak buat research okay, jgn nak suh gi sane gi sini.

Sambil2 tu kalo nak follow round n teaching2 sikit no prob. Pagi tu, tgh2 kitorg clerk satu case malnutrition ni, tibe2 Dr Chua sebenarnye tgh buat round kat ward yg same tanpe di sedari (pelik gile, bukan ade patient sgt and sibuk pon... tu pon tak leh perasan).

So, adela sorg staff nurse bgtau kitorg suh follow round Dr Chua. Jadi, kitorg pun follow je la, walaupon cam tak dpt ape2 sgt.

Pastu, bile nak dekat abis je round, Dr Chua suh kitorg ikut round Dr Fahmi lak kat atas (macam pas2 plak)...lagi satu, perluke ikut round Dr Fahmi yg pendiam gile tu??? Kitorg pun terus bagitau kat Dr Chua pasal case study yg kitorg nak buat. Dr Chua agree (walaupon tak tau la die paham ke ape yg kitorg nak buat sebenarnye). Tapi, die still suh kitorg follow round Dr Fahmi yg cam “silent chest” tu. Dr Chua kate taknak kitorg “wasting ur time” kat sini (dah macam glamor gile ayat ni di lemparkan kat kitorg). Tapi, aku rase, kalo follow round Dr Fahmi yg entah mungkin tidak pasti dpt ape2 tu, n menunggu dan menunggu yg tak kunjung tibe bulan jatuh ke riba juge.... lagi la wasting kitorg punye time kot.

Tapi, ade satu lagi option aritu, ade CME (bukan CME pun sebenarnye). Tapi, Kursus utk menubuhkan kumpulan sokongan Penyusuan Susu Ibu. Haha, entah ape2 ntah yg kitorg ikut nie. Kitorg hampir2 di bahagikan ke dalam kumpulan2 utk buat aktiviti2 penyusuan susu ibu. Selamat fazwan cakap yg kitorg tak jadi nak join. Pastu, kitorg kuar from hall tu berjalan entah ke mane ntah.

Sebab, taknak “wasting our time”, kitorg terus menjalankan kerja2 bagi melancarkan kajian kami ni cam buat proposal, buat standardize template for case study tu, buat surat to PKD n etc.

Sampai je tghhari, kitorg lunch n balik umah jap. Dalam kol 3 lebih kitorg dtg hospital balik sebab konon2nye Dr Low plak nak buat teaching ngan kitorg. Bagus betul Dr2 kat sini. Petang tu, kitorg buat short case ngan Dr Low. Respiratory examination then bincang2 sikit pasal kes tu, kes Asthma. Banyak gak input Dr Low bagi. Dr Low takdela yg seperti kitorg sangka, die okay je.. willing to teach us. Hopefully, ilmu2 tu akan kekal lame sikit.

Kitorg punye teaching ngan Dr Low sampai kol 6 lebih sikit camtu. Pastu kitorg gi semayang, stay jap pastu terus gi dinner. Sebab, kitorg dgr yg Dr Mahesh (ai banyak nye Dr), yg mane merupekan supervisor kitorg yg sebenar2nye, akan balik esok, kitorg di ARAHkan utk mengclerk kes kat wad adult sbb dr Mahesh suh present ms wad round. So, malam tu dlm kol 9, kitorg bergegas utk ke Hospital.

Kat bawah, sebelum sampai ke kereta, tibe2 kitorg di sape 2 akak staff nurse yg ramah dan tersenyum simpul. Diorg sampaikan pesan from Dr Mahesh, suh kitorg clerk beberape case kat wad n present kat die esok. Akak tu pon ckp kalo nak jumpe die, die ade kat A&E skrg.

Oleh kerana, byk gile cite yg menggerunkan penah kitorg dgr pasal Dr Mahesh ni. Memang kitorg tibe2 jadi takut. Akak2 tu pon cam dah bagi warning. Utk pengetahuan korg, dr Mahesh ni br pass MRCP part 1. So korg blh agak la tahap knowledge dia yg masih fresh tu kan. Huhu. Pstu byk jugakla cte2 pasal doc ni dari nurse2 kat wad tu. Ada ckp dia garang, suka ckp lepas, sarcastic etc etc. Huh, adakah kehidupan kami disini akan semakin bertambah duka laranya. We’ll see...

Sampai je kat hospital, kitorg stop kat A&E jap, nak cari Dr Mahesh (nak memperkenalkan diri la katekan). Kat A&E kitorg nampak sorg cam Dr India, tgh ajar MA2 die pasal disease. Kitorg assume yg tu la Dr Mahesh.

Kitorg pon sapa la die, dlm keadaan yg cam berdebar2. Bile, Dr reply je... sekali lagi kitorg tak expect pon Dr Mahesh ni memang baik gile, sempoi abis rupenye. Die tak nak kitorg cam formal sgt dgn die, n die cakap yg “I Love to teach”. Die pon cakap yg die nak ktitorg enjoy kitorg punye elektif posting nie, sebab die pon having fun mase die elektif dulu. Die taknak lebih kepada teori2 nie. Die nak lebih kepada experience2 yg die nak kitorg alami kat sini cam follow ambulance kat tempat kejadian amik patient, masuk Pos2 org asli, pastu mase die on call kitorg leh je pilih sameade nak gi or tak, tapi round die kene follow yg die expect yg kitorg clerk sume case (ni yg agak mencabar sikit..huhu). tapi, bagus gak, preparation for PRO (haha..poyo jek).

So, malam tu kitorg just clerk 3 case je dulu. First impression; Dr Mahesh memang cool gile. Sam malam tu je terus kene ikut ambulance gi amik patient OA kat Pos mane entah. Siap naik ambulans 4wd lagi. Sure mencabar gle. Kalo nak tau experience die, leh tanye Sam, tapi giliran aku n Fazwan bile2 je akan dtg n mungkin bukan sekali due kot... jgnla, aku termuntah2 n ganti tempat patient dlm ambulance tu plak, haha.

Malam tu, pas abis clerk aku gi kat “markas” kitorg kat hospital kitorg panggil tempat tu, “RADICARE”, sebab dekat dgn RADICARE punye opis, n WIFI yg kitorg gune pon RADICARE yg punye (bagus gile kan, RADICARE pon ade WIFI sendiri).

Aku pon sgt2 asyik men”surf” internet malam tu. Mule2 ade Fazwan sekali, tapi pastu Fazwan kate nak balik ngan Sam. Aku cakap, takpe aku balik sendiri karang, sebab aku tgh chat dgn adik aku.

Sedar tak sedar, jam dah macam kol 12 nak dekat kol 1. Aku pon tibe2 cam rase nak balik. Kawasan kat situ cam gelap sikit. Aku pon main lalu je, dah la sejuk, tambah dgn seram sejuk lagi... memang merangsang minda utk memikirkan perkare yg bukan2 n menggalakkan bibir utk membace ayat kursi...hehe..

Tapi, memang gelap la, dari jauh aku nampak ade satu bangunan kecik n bercahaya (otw nak ke kuarters kitorg) so aku pon cam rase selamat sikit ade bangunan kat situ...

Tapi sampai je kat bangunan tu, rupe2nye tempat mandi jenazah (ade sign utk yg bukan islam). Sekali dgn van2 jenazah lagi... OMG, aku pon buat2 cool je, jalan cam biase, takkan nak lari kot nanti jadi cam drama TV plak. Tapi, SOB tu memang takleh nak tolong lah. Dah la di tambah lagi dgn kedudukan kami di high altitude di muka bumi Allah nie, n Kuarters kami plak memang kat atas bukit lagi, memang sampai severe SOB la aku... hampir2 menjadi “silent chest” (haha, over je).

Sampai je umah, kitorg sembang2 jap n masuk ke bilik masing2 buat keje sendiri n tido....